Πειρατές, ρεσάλτο και στον διδασκαλικό συνδικαλισμό

Πειρατές, ρεσάλτο και στον διδασκαλικό συνδικαλισμό


Οι Πειρατές κατεβαίνουν στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε η συμμετοχή της συνδικαλιστικής παράταξης των Πειρατών, «Πειρατές στην Εκπαίδευση», στην Δ.Ο.Ε. (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) για το ΚΥΣΠΕ (Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) που είναι το πανελλαδικό συμβούλιο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο, το σήμα και η ονομασία της παράταξης και πλέον θα συμμετέχει στις εκλογές που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου 2012. Σε όλη την Ελλάδα, οι 40.000 και πλέον εκπαιδευτικοί θα πάρουν στα χέρια τους το ψηφοδέλτιο. Μέχρι την ημέρα των εκλογών, η ανακοίνωση με την Διακήρυξη και τις Αρχές που εξέδωσαν οι «Πειρατές στην Εκπαίδευση» θα δημοσιευθεί στο «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟ ΒΗΜΑ» (περιοδικό τρίμηνης έκδοσης από την ΔΟΕ) και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη ένα ρεσάλτο για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, αυτή την φορά στο θεμελιώδη και νευραλγικό χώρο της παιδείας.

Σύνδεσμοι:

Η δημοσίευση:

Κάτι φρέσκο εμφανίζεται στον εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό χώρο, οι "Πειρατές στην Εκπαίδευση". Συνδέεται άμεσα με το Κόμμα των Πειρατών και την ιδεολογία τους. Οι πολιτικές και τα προγράμματα διαμορφώνονται από την αρχή και βρίσκονται σε μόνιμη εξέλιξη. Είναι μια ευκαιρία, τώρα, να ασχοληθείτε με τον χώρο μας και να γίνετε μέλη του. 
Η εκπροσώπηση πρέπει να αναμορφωθεί σε αυτό που πρέπει πραγματικά να είναι. Μακριά από παγιωμένες και αναποτελεσματικές τακτικές και συνδικαλιστικούς "δεινόσαυρους" που αναπαράγουν τον εαυτό τους και ως μόνο σκοπό έχουν την διατήρηση των θέσεών τους.
Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στον συνδικαλισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει καταλήξει στην δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κατεστημένου. Συνδικαλιστές επαγγελματίες, σε μόνιμες θέσεις και πόστα, με μοναδικό στόχο την διατήρηση μιας ξεπερασμένης πρακτικής, χωρίς όραμα και χωρίς διάθεση για δράσεις προς στην σωστή κατεύθυνση· έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. 
Παλαιοκομματικές τακτικές και νεοσύστατα "μορφώματα" με παλιά υλικά προσπαθούν να διατηρήσουν την πεπατημένη στον διδασκαλικό συνδικαλισμό. Αυτή τη φορά, όμως, θα βρουν απέναντί τους εμάς, τους "Πειρατές στην Εκπαίδευση" και την άμεση συμμετοχική δημοκρατία που πρεσβεύουμε, μία από τις βασικές μας αρχές. 

Με τη συμμετοχή αλλάζει το σήμερα των Δασκάλων, χτίζεται το αύριο των Παιδιών.

Σας παραθέτουμε, με μια μικρή εισαγωγή, τη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και τις ΑΡΧΕΣ μας. 

Εισαγωγή
Παιδεία, ένας χώρος ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον μιας χώρας. Η δικιά μας χώρα έχει και τεράστιο παρελθόν και μοναδική ιστορία. Είναι γνωστή η ρήση "Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο". Αυτό το φως όμως εδώ και δεκαετίες προσπαθούμε να το σβήσουμε.

Η παιδεία είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνίας, οπότε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο θεμέλιος λίθος της παιδείας. Οι γνώσεις για την πολύτιμη γλώσσα μας και οι αντιλήψεις για την επίσης πολύτιμη δημοκρατία μας αποκτώνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι Πειρατές στην Εκπαίδευση πρεσβεύουν την άμεση συμμετοχική δημοκρατία. Για να φτάσουμε όμως εκεί, χρειάζονται ενεργοί πολίτες για να συμμετέχουν άμεσα και ενεργά στη λειτουργία της δημοκρατίας.
Το δημοτικό είναι η αρχή των πάντων. Οι μικροί μαθητές εκεί θα μάθουν να "συμμετέχουν" και να "ενεργούν" ως μικροί πολίτες. Οι Εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και δασκάλες, θα δώσουν τα κίνητρα που μαζί με την γνώση θα παράξουν σοφία και εφαρμογή.

Δεν είναι μόνο ο όγκος και η ποσότητα της πληροφορίας και της γνώσης που διοχετεύοντάς τες θα δώσουν στους μικρούς πολίτες τα εφόδια για να χτίσουν σωστά θεμέλια. Ο τρόπος χρησιμοποίησης και η συμμετοχή θα μετατρέψουν τις γνώσεις σε σοφία.

Η καθημερινή συμμετοχή σε λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων και την εξεύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα θα δώσει αυτό το παραπάνω που χρειάζονται, ώστε να αποκτήσουν κρίση.

Μια δημοκρατία που δεν ενισχύεται από την άμεση συμμετοχή των πολιτών κινδυνεύει να γίνει μια απλά αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από άλλους και αλλού και μετά θα εφαρμόζονται με τις συνέπειές τους πάνω στους πολίτες, χωρίς αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τίποτα. Και είναι φυσιολογικό οι πολίτες να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Ο λόγος είναι προφανής, γιατί έτσι έμαθαν. Οι μικροί μαθητές παραμένουν παθητικοί δέκτες, αφού δε διδάχτηκαν πώς να ενεργούν μέσα στο σύνολο μιας τάξης και ενός σχολείου.

Η λανθασμένη αυτή τακτική δε γεννήθηκε από κάποιο υπόγειο σχέδιο ούτε από κάποια θεωρία συνωμοσίας. Προήλθε από την ευκολία της εκπαίδευσης με την παροχή έτοιμης γνώσης και με την αντιμετώπιση των μικρών μαθητών ως άβουλων και χωρίς γνώμη παιδιών. Η συμμετοχή διδάσκεται μόνο με... συμμετοχή. 

Η εκπαίδευση δε στοχεύει τόσο στο να κάνουν οι μικροί σπουδαστές αριθμητικές πράξεις ή να μαθαίνουν το συντακτικό της ελληνικής γλώσσας, όσο στο να ασκούνται μέσα από διαδικασίες λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν με την γνώμη τους, να διεκδικούν το δικαίωμά τους να ακουστούν και να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους να ακουστούν και εκείνοι. Να ένα απλό παράδειγμα: "Τι χρώμα θα θέλατε να βαφτεί η αίθουσα σας;"
Η διαδικασία και μόνο θα τους δίδασκε πώς αμεσοδημοκρατικά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση και να αναλάβουν το έργο να βάψουν την αίθουσα στο χρώμα που επέλεξαν όλοι μαζί, αν κρινόταν απαραίτητο κάτι τέτοιο τελικά. Απλές αρχές δημοκρατίας.

Αντίστοιχα και οι δάσκαλοι και οι γονείς θα μπορούσαν σε πιο "σοβαρά" ζητήματα να μπουν και οι ίδιοι σε αυτή τη διαδικασία συμμετοχής σε όλα τα θέματα που αφορούν στη μικρή κοινωνία ενός σχολείου. Και οι ίδιοι είναι πολίτες και η συμμετοχή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων έχει και βαρύτητα και είναι και απαραίτητη, για να λειτουργήσει αυτή η μικρή κοινωνία, το σχολείο.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και ΑΡΧΕΣ
Οι Πειρατές στην Εκπαίδευση, βασισμένοι στην πειρατική ιδεολογία, πρεσβεύουμε και για την εκπαίδευση τα εξής:

Πιστεύουμε πως οι ακρογωνιαίοι λίθοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να είναι:
* Η ελεύθερη πρόσβαση του προσώπου στην ανθρώπινη Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της ιδιωτικής ζωής και του απορρήτου των επικοινωνιών.
* Η προστασία του προσώπου απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων (πληροφοριακός αυτοκαθορισμός).
Μόνο με αυτές τις βάσεις μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνικά δίκαιη, ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία και κατ' επέκταση και η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Πιστεύουμε στη Δημοκρατία, γιατί μόνο η αληθινή Δημοκρατία επιτρέπει τη δίκαιη και ισορροπημένη συνύπαρξη των προσώπων, τα οποία στοχεύουν στην από κοινού πρόοδό τους.
Θεωρούμε καθήκον όλων μας τη βελτίωση της Δημοκρατίας μας, μέσα από τις δυνατότητες Άμεσης Δημοκρατίας, τις οποίες ο 21ος αιώνας προσφέρει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η ενίσχυση της λήψης αποκεντρωμένων αποφάσεων και η δυνατότητα Συμμετοχής όλων στις αποφάσεις μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
Αγωνιζόμαστε για τη μεγαλύτερη δυνατή, δημοκρατική ισότητα όλων των ανθρώπων. Ως εκ τούτου στοχεύουμε στην αύξηση των τρόπων δημοκρατικής συμμετοχής κάθε προσώπου και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όλων στις δημοκρατικές αποφάσεις, ειδικά τώρα που η τεχνολογία δίνει δυνατότητες Άμεσης Δημοκρατίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όταν το θέμα είναι τέτοιο που η απόφαση μπορεί να ληφθεί με επώνυμες ψήφους.
Για εκλογές προσώπων ή άλλες αποφάσεις, όπου οι ψηφοφόροι πρέπει να παραμείνουν ανώνυμοι, υποστηρίζουμε την ψηφοφορία με κάλπη, μέχρι οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις να μας οδηγήσουν σε ένα σύστημα ανοικτού κώδικα, το οποίο θα εγγυάται ταυτόχρονα ανωνυμία και επαληθευσιμότητα.
Μας εκφράζει η Απλή Αναλογική, αλλά ερευνούμε την πιθανότητα να υπάρχουν ακόμη καλύτεροι τρόποι λήψης αποφάσεων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
Ενδιαφερόμαστε για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας όλων. Υπεραμυνόμαστε του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, το απόρρητο των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων, καθώς και της προστασίας από την ανεξέλεγκτη συλλογή, αποθήκευση και διάθεσή τους.
Η Δημοκρατία μας έχει κατακτηθεί με μεγάλους αγώνες ενάντια στην απολυταρχία και τον ολοκληρωτισμό.
Τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και το απόρρητο των επικοινωνιών αποτελούν βασικά θεμέλια μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας δεν είναι εφικτά χωρίς τα δικαιώματα αυτά.
Σε κάθε πολίτη πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην ανωνυμία. Η διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να απαγορεύεται.
Το απόρρητο της αλληλογραφίας πρέπει να επεκταθεί σε ένα γενικό απόρρητο επικοινωνιών. Η πρόσβαση στις επικοινωνίες ή η παρακολούθηση ενός προσώπου μπορούν να επιτρέπονται μόνο όταν το κράτος έχει ασφαλή υποψία ότι διαπράττεται έγκλημα.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Στη σημερινή κοινωνία συσσωρεύονται όλο και περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες διασυνδέονται με όλο και ισχυρότερους τρόπους.
Οι συνδεδεμένες πληροφορίες, η ψηφιακή γνώση, είναι η νέα μορφή ισχύος. Αν περιοριστεί η πρόσβαση σ’ αυτή τη γνώση σε ένα μικρό κύκλο ατόμων, οργανισμών, κρατικών ή ιδιωτικών φορέων, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε μια δομή εξουσίας όπου οι ελάχιστοι πληροφορημένοι θα έχουν όλη την ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο τις δημοκρατικές διαδικασίες της ελεύθερης κοινωνίας.
Η Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στην άσκηση της πολιτικής, σε όλα τα επίπεδα και βαθμούς διοίκησης του κράτους πρέπει να διασφαλίζεται απόλυτα.
Η πρόσβαση των πολιτών σε κάθε δημόσιο έγγραφο, κάθε πράξη, κρατική σύμβαση ή απόφαση της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να είναι άμεση, να εξασφαλίζεται ψηφιακά και χωρίς κόστος, ενώ κάθε απόφαση που δεν πληροί την αρχή της Διαφάνειας πρέπει να θεωρείται παράνομη.

Στην κατεύθυνση της Διαφάνειας ζητάμε:
* Να αναγνωριστεί σε κάθε πρόσωπο το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα κρατικών αποφάσεων και στα συνοδευτικά αρχεία, χειρόγραφα ή ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει έννομο συμφέρον (οι περιορισμοί που ίσως τεθούν για λόγους ατομικών δικαιωμάτων, εθνικής ασφάλειας και πρόληψης εγκληματικών πράξεων, πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένοι, ιδιαίτερα περιορισμένης έκτασης και σε καμιά περίπτωση να μην αφορούν οριζόντια ολόκληρους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης).
* Η ψηφιοποίηση και καταχώριση των πληροφοριών αυτών να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
* Η όποια άρνηση πρόσβασης να αιτιολογείται εγγράφως και να μπορεί να επανεξεταστεί από τρίτο μέρος (αρχή ή δικαστήριο).
* Καμία πρόσληψη να μη γίνεται στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες Διαφάνειας.
* Καμία απόφαση να μη λαμβάνεται στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες Διαφάνειας.
Οι κρατικές δομές υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον και όχι την κρατική γραφειοκρατία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.
Δεσμευόμαστε για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού. Το Ελεύθερο Λογισμικό εγγυάται στους χρήστες του ότι διατηρούν οι ίδιοι τον έλεγχο των συστημάτων τους, αλλά και τη δυνατότητα να το αναπτύξουν περαιτέρω, εάν χρειάζεται, με συλλογική δράση.
Είναι μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αυτονομίας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του. Ειδικότερα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει σταδιακά να εργαστούν προς την κατεύθυνση όλη η υποδομή τους να μεταβεί σε ελεύθερο λογισμικό, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος για το Δημόσιο και η εξάρτησή του από μεμονωμένους κατασκευαστές.
Η ελεύθερη και συνεχής χρήση από όλους κάθε είδους ψηφιακών δεδομένων με τα συστήματα της επιλογής τους μπορεί να γίνει μόνο αν τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε μορφή που πληροί τα κριτήρια του Ανοικτού Προτύπου, χωρίς περιορισμούς, προσβάσιμο από όλους, χωρίς τμήματα ή επεκτάσεις που να εξαρτώνται από μη ανοιχτά πρότυπα, ελεύθερο από νομικούς ή τεχνικούς όρους οι οποίοι περιορίζουν τη χρήση του από οποιονδήποτε ή σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό μοντέλο. Η διαχείριση και η περαιτέρω ανάπτυξή του γίνεται ανεξάρτητα από οποιονδήποτε μεμονωμένο κατασκευαστή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ισότιμης συμμετοχής ανταγωνιστών, αλλά και τρίτων και διατίθεται σε πολλαπλές πλήρεις υλοποιήσεις από διάφορους προμηθευτές, είτε ως εντελώς δωρεάν εφαρμογή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε πως ό,τι ψηφιακή πληροφορία ή περιεχόμενο παράγεται από δημόσιους φορείς ή με δημόσια χρηματοδότηση θα διατίθεται δωρεάν στο κοινό. Η διαθεσιμότητα δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από αιτήσεις, άδειες, τέλη ή τεχνικά μέσα. Η πληροφορία πρέπει να διατίθεται σε ανοικτή μορφή και να αρχειοθετείται ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Εξαιρέσεις από τα παραπάνω μπορούν να γίνονται μόνο για σοβαρούς λόγους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των επικοινωνιών έχει υψίστη σημασία, όλα τα πρόσωπα, ανά πάσα στιγμή, να έχουν πλήρη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών, εφόσον το επιθυμούν.
Αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να εμποδίζει να συγκεντρωθούν στα χέρια λίγων τα συστήματα, τα δεδομένα και οι υποδομές, εξασφαλίζοντας σε όλους ελευθερία και προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

COPYRIGHT, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ DRM.
Αναγνωρίζουμε τα ηθικά δικαιώματα των δημιουργών στο έργο τους, στο ακέραιο.
Το σημερινό σύστημα των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, χρειάζεται να βρει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των έννομων οικονομικών συμφερόντων των δημιουργών και του δημόσιου συμφέροντος για πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.
Πιστεύουμε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στον τομέα του copyright, περιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξης, περιορίζει τη γνώση και την πληροφόρηση, δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε λίγους μεγάλους παράγοντες της αγοράς σε βάρος των δημιουργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.
Η γνώση, οι ιδέες και οι πληροφορίες είναι από τη φύση τους μη αποκλειστικές και η αξία τους έγκειται στην εγγενή ικανότητά τους να διαμοιραστούν και να εξαπλωθούν.
Η ανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να απελευθερωθεί από τα σεντούκια μεγάλων εταιρειών, πριν χαθεί για πάντα.
Τα ψηφιακά πολιτιστικά έργα πρέπει σε λογικό χρονικό διάστημα να επιστρέφουν σε δωρεάν δημόσια διαθεσιμότητα (public domain). Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τη δραστική μείωση της διάρκειας των νομικών δικαιωμάτων copyright στα πέντε χρόνια για μορφές πολιτιστικής πληροφορίας που κάνουν ταχεία απόσβεση της επένδυσης (π.χ. κινηματογραφικές ταινίες) και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα όρια μιας γενιάς για οτιδήποτε άλλο καλύπτεται από copyright.
Σαν πρώτο βήμα επιδιώκουμε να νομοθετηθεί η δωρεάν, μη εμπορική χρήση των ψηφιακών πολιτιστικών πληροφοριών, καθώς και να θεωρείται φυσιολογική, χωρίς περιορισμούς, η ιδιωτική αντιγραφή και ιδιωτική χρήση τους, ιδιαίτερα εντός των ορίων της ιδιωτικής σφαίρας του κάθε προσώπου, αφού το copyright πρέπει να αφορά μόνο τις εμπορικές χρήσεις.
Κάθε εξαίρεση στο παραπάνω κανόνα, όπως π.χ. η μετάφραση βιβλίου ή η χρήση προστατευμένης μουσικής παρτιτούρας πρέπει να προβλέπονται ρητά ως εξαιρέσεις στο νόμο. Το copyright πρέπει να ξαναγίνει δίκαιο και ισορροπημένο.
Αγωνιζόμαστε για την απαγόρευση κάθε τεχνικού περιορισμού στην αναπαραγωγή ψηφιακών έργων. Οι περιορισμοί αυτοί (DRM) λειτουργούν υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, ενάντια στην κοινωνία και τους θεωρούμε ανήθικους, αφού παρεμβαίνουν με πολλούς τρόπους στις νόμιμες χρήσεις των έργων, δημιουργώντας μια εντελώς απαράδεκτη δυνατότητα ελέγχου των χρηστών, συχνά απειλώντας τη χρήση των έργων από τις μελλοντικές γενιές οι οποίες ίσως δεν έχουν πρόσβαση στα σημερινά συστήματα προστατευμένης αναπαραγωγής.
Επιπλέον το συνολικό οικονομικό κόστος για τη δημιουργία υποδομών προστασίας από την αντιγραφή βρίσκεται σε ακραία αναντιστοιχία με το συνολικό όφελος που αυτές προσφέρουν, ενώ δημιουργούν και έμμεσες δαπάνες στην κοινωνία, μέσω της ανάγκης για πολλαπλά λογισμικά και υλικά μέσα.
Κάθε προϊόν που περιέχει DRM θα έπρεπε να φέρει ειδική σήμανση για την προειδοποίηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτη την ύπαρξη όρων χρήσης στο Λογισμικό ή τις Πληροφορίες που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ.
Τα ιδιωτικοποιημένα μονοπώλια είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της κοινωνίας, αφού οδηγούν σε αυξημένες τιμές, μονόπλευρους όρους χρήσης και κρυφά κόστη για τους πολίτες.
Η διάλυση των μονοπωλίων είναι δεδηλωμένος στόχος μας.
Οι πατέντες ως εγγύηση του κράτους στα ιδιωτικά μονοπώλια αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά ένα τεχνητό περιορισμό της γενικής ευημερίας και επ’ αυτών απαιτείται συνεχής δημόσιος έλεγχος και αναθεωρήσεις.
Αν μείνουμε στους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας των πατεντών, τότε η πρόοδος της ανθρωπότητας θα γίνεται όλο και πιο άδικη, όλο και περισσότερο επικίνδυνη (π.χ. πατέντες σε θέματα γενετικής, βιοτεχνολογίας, σπόρων ή πατέντες λογισμικού).
Η εξαιρετική ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής στην Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει δείξει ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα του λογισμικού είναι εντελώς περιττά.
Ζητάμε το σύστημα των πατεντών να μεταρρυθμιστεί ή να αντικατασταθεί από πιο λογικές ρυθμίσεις, ειδικά στις πιο κοινωνικά άδικες πατέντες, όπως στα φάρμακα, όπου οι απαιτήσεις για υψηλά κέρδη και η μονοπωλιακή δομή αυτής της αγοράς απαιτούν την αναδιοργάνωση των πόρων της κοινωνίας, ώστε να μην χάνουν οι πολλοί μέσα από αποκλεισμούς, προς όφελος ελαχίστων.
Η αυξανόμενη κατάχρηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πρέπει να σταματήσει.
Η κατάθεση ευρεσιτεχνιών για ασήμαντα πράγματα ή ακόμη για να εμποδιστεί ο ανταγωνισμός με ίσους όρους και πρόοδος άλλων (συνήθως μικρότερων) εταιρειών, πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ.
Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ασφαλή ζωή και στη συμμετοχή στα κοινά. Ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι για μας υψίστης σημασίας.
Για να ζήσει με αξιοπρέπεια ένα πρόσωπο πρέπει να μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες και να συμμετέχει στα κοινά.
Όταν ο μόνος τρόπος δημιουργίας εισοδήματος είναι η εργασία, τότε πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα οποιουδήποτε θέλει να εργαστεί, δηλαδή ο μηδενισμός της ακούσιας ανεργίας.
Ο παραπάνω στόχος επιτυγχάνεται είτε με τη δημιουργία κρατικών θέσεων εργασίας, είτε με μέτρα δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και τα δύο βέβαια δεν αποτελούν ιδιαίτερα καλές λύσεις, αφού απαιτούν σημαντική δημόσια χρηματοδότηση ενώ όταν χρησιμοποιούνται δημόσια κεφάλαια, αυτό πρέπει να γίνεται στοχευόμενα.

ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ.
Πιστεύουμε ότι κανείς, ούτε το κράτος, ούτε ιδιώτες που ίσως έχουν τη δυνατότητα, πρέπει να χειραγωγούν και να κηδεμονεύουν τους πολίτες.
Όταν οι πολίτες πρέπει να πάρουν μια απόφαση, οφείλουν να είναι σφαιρικά πληροφορημένοι. Έτσι, για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, χρειάζονται πολλά, αποκεντρωμένα, ανεξάρτητα, πραγματικά ελεύθερα, πολυφωνικά, ψηφιακά Μέσα, τα οποία να λειτουργούν σε καθεστώς Ελευθερίας της Έκφρασης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η μετάβαση στην ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα. Έχει αντίκτυπο στην κοινωνική μας ζωή, στις πολιτικές διαδικασίες και στις οικονομικές μας δραστηριότητες.
Η ελεύθερη επικοινωνία λειτουργεί ως καταλύτης προόδου της κοινωνίας και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες ελευθερώνουν αναξιοποίητα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού.
Η ελεύθερη ροή των πληροφοριών δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι είναι σε θέση να υπερασπιστούν αποτελεσματικά την ελευθερία τους ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.
Η ελεύθερη δικτύωση επιτρέπει την εύκολη σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης.
Η δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας είναι απαραίτητη στη σύγχρονη κοινωνία και πρέπει να διασφαλίζεται και να ενθαρρύνεται μέσω προσωπικής και κρατικής δράσης. Η επικοινωνία μέσω των ψηφιακών δικτύων γίνεται όλο και πιο σημαντική. Χωρίς τη δυνατότητα της συμμετοχής δεν είναι δυνατή η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Η πρόσβαση στην ψηφιακή επικοινωνία επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, την ελευθερία του λόγου, την πρόσβαση στην ενημέρωση, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν μπορεί να εμποδίζεται ούτε προσωρινά, ούτε μόνιμα, ούτε πλήρως, ούτε τμηματικά.
Αντίθετα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι κάθε μέλος της κοινωνίας έχει δυνατότητα επαρκούς πρόσβασης στις ψηφιακές επικοινωνίες, ακόμη και στην ελληνική Περιφέρεια, σε χωριά, νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς καμία εξαίρεση.
Για αυτό το σκοπό το διαθέσιμο φάσμα συχνοτήτων πρέπει να αξιοποιείται με προσοχή και διαφάνεια, ώστε όλη η κοινωνία να ωφελείται από την χρήση του. Η παροχή πρόσβασης σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο πρέπει να εξασφαλίζεται και να υπερισχύει των όποιων οικονομικών συμφερόντων. Η ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο διαδίκτυο, τη γνώση και το πολιτισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα και δημόσιο αγαθό, όπως η υγεία και η παιδεία. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιακές επικοινωνίες.
Για να υπάρχει ελευθερία στη χρήση του Διαδικτύου από όλους, είμαστε είναι υπέρ της ουδετερότητας του Διαδικτύου (Network neutrality) και της ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες από τους διαχειριστές του δικτύου. Η  ίση μεταχείριση πρέπει να διασφαλίζεται νομοθετικά από το κράτος.
Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων πρέπει να εξασφαλιστεί σε βάθος χρόνου, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο από μονοπώλια στις υποδομές επικοινωνίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ.
Το δικαίωμα του προσώπου, στον έλεγχο της χρήσης των προσωπικών του δεδομένων, πρέπει να ενισχυθεί. Κάθε πολίτης έχει πλήρες δικαίωμα πληροφοριακού αυτοκαθορισμού έναντι όσων αξιοποιούν κεντρικές βάσεις δεδομένων, με προστασία του απέναντι στην απεριόριστη συλλογή, αποθήκευση, χρήση και παραχώρηση των προσωπικών του δεδομένων και πλήρες δικαίωμα, κατά περίπτωση, διόρθωσης, αποτροπής χρήσης ή διαγραφής των δεδομένων του.
Εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στη συγκέντρωση και χρήση βιομετρικών δεδομένων και δεδομένων που προκύπτουν από γενετικό έλεγχο, καθώς και στο μέγιστο χρονικό διάστημα διατήρησης των πληροφοριών αυτών.
Ακριβώς επειδή ευνοούμε την ελευθερία της διακίνησης πληροφοριών για την προαγωγή της γνώσης και του πολιτισμού, απαιτεί την ελαχιστοποίηση των διατηρούμενων προσωπικών δεδομένων στα όρια του ελάχιστου απαιτητού για την εκπλήρωση της λειτουργίας της κάθε βάσης δεδομένων και ανεξάρτητο έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύονται, για να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικούς και διοικητικούς σκοπούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, ώστε κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση να έχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κοινωνικής συμμετοχής και να καταστεί ένας ώριμος πολίτης με κριτική σκέψη.
Η ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κοινωνική, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Η Παιδεία πρέπει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η Παιδεία στην Ελλάδα, από τα λίγα σημεία στον κόσμο όπου η Παιδεία έχει παρελθόν 2.500 χρόνων, πρέπει να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ειδικά στις Κλασικές Σπουδές. Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον.
Η ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι προς το συμφέρον όλων. Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη της κοινωνίας στο σύνολό της, με τη μορφή του κράτους, να χρηματοδοτεί τις εκπαιδευτικές υποδομές και τους εκπαιδευτικούς σκοπούς υλοποιώντας πραγματικά Δωρεάν Παιδεία για όλους, ως έναν από τους κύριους παράγοντες της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.
Η ιδιωτική χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης μπορεί να υπάρχει, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει καμία επίπτωση στο πρόγραμμα σπουδών.
Τα κάθε είδους δίδακτρα περιορίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση και ως εκ τούτου απορρίπτονται κατηγορηματικά για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Για τον ίδιο λόγο πρέπει να υπάρχει πλήρης και ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση σε όλα τα σχολικά βιβλία, σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, καθώς και στα Πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Τέλος, η όλη διαδικασία πρέπει να ξανασχεδιαστεί έτσι, ώστε να βοηθάει τον μαθητή να αναπτύξει τα ταλέντα του, να μειώσει τις αδυναμίες του και να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες εξατομικευμένης διδασκαλίας. Θέλουμε η Εκπαιδευτική διαδικασία να εστιάσει και σε δεξιότητες εύρεσης, κατανόησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των ποικίλων μορφών που οι πολυ-μεσικές πληροφορίες θα έχουν μελλοντικά.
Πιστεύουμε ότι η Άμεση Δημοκρατία μπορεί να βρει εκφράσεις και στην εσωτερική λειτουργία των σχολείων, προετοιμάζοντας τους μαθητές, οι οποίοι θα είναι οι αυριανοί, υπεύθυνοι πολίτες.
Η Προσχολική Αγωγή έχει για μας κεντρική σημασία, με στόχο να προωθήσει τις προσωπικές δεξιότητες και κάθε παιδί να ξεκινά την εκπαίδευσή του με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρό του, από οποιαδήποτε αναπηρία, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή άλλες υφιστάμενες διαφορές.
Γι’ αυτό προκρίνουμε τη δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών από τριών ετών σε (προαιρετικά) ολοήμερους παιδικούς σταθμούς κοντά στο σπίτι ή το χώρο εργασίας, σε απάντηση και στο εντεινόμενο δημογραφικό μας πρόβλημα το οποίο, αν συνεχιστεί, θα έχει  σημαντικές συνέπειες στη μελλοντική δομή της κοινωνίας μας και θα  επιδεινώσει το ασφαλιστικό μας ζήτημα.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ.
Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να επωφεληθεί από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, παρέχοντας ψηφιακό αλφαβητισμό σε όλα τα μέλη της.
Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την πρόοδο και να προστατεύεται από τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής.
Για την επίτευξη του ψηφιακού αλφαβητισμού οι μαθητές, οι φοιτητές και τα σχολεία πρέπει να έχουν το κατάλληλο περιεχόμενο και τα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα.
Ταυτόχρονα πρέπει να υποστηριχθούν οι γονείς, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να κατανοούν τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους, τις δυνατότητες και τους κινδύνους του.
Τέλος ακόμα και οι ηλικιωμένοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν πλήρως στην ψηφιακή κοινωνική ζωή, αν το επιθυμούν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Οι Πειρατές στην Εκπαίδευση θέλουμε η επόμενη γενιά να είναι ελεύθερη να παραδώσει το περιβάλλον στη μεθεπόμενη, χωρίς να δεσμεύεται αρνητικά από δικές μας πράξεις ή παραλήψεις.
Αυτό απαιτεί διαφανή και υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων, μείωση των επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον, προστασία και αποκατάσταση των φυσικών περιοχών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή βιοποικιλότητα.
Θέλουμε μια υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την επέκταση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλουμε τα κονδύλια για την έρευνα να κατευθύνονται εκεί όπου συμφέρει την Κοινωνία και όχι εκεί όπου συμφέρει τις εταιρείες. Θέλουμε ένα περιβάλλον μακροπρόθεσμα ασφαλές, όπου χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά φιλικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ζητούμε ταυτόχρονα την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, για να αποφευχθούν η συγκέντρωση της ενέργειας στα χέρια λίγων και τα μονοπώλια.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, BLOGGERS ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΩΝ.
Θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση στην Κοινωνία εσωτερικών δημόσιων ή εταιρικών πληροφοριών, όταν αυτές αποδεικνύουν παράνομες ή ανήθικες δραστηριότητες, καταχρήσεις, διαφθορά, εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και γενικά βλάβη της κοινωνίας, αποτελεί μορφή ηθικού θάρρους και πρέπει να ενθαρρύνεται και να προστατεύεται.
Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία για την προστασία των δημοσιογράφων και των bloggers με την ταυτόχρονη πλήρη ανωνυμία και προστασία των πηγών τους.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.
Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις.
Υποστηρίζουμε τη λήψη των τελικών αποφάσεων από όλη την Κοινωνία, από κάθε πρόσωπο χωριστά και αγωνιζόμαστε:
* Για να φτάνει η ενημέρωση σε όλους, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις.
* Για να υπάρχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στα πρόσωπα να εκφράζουν τη γνώμη τους, για κάθε ζήτημα που τίθεται.
Το μέλλον μας είναι η ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία, η οποία ασκείται από πλήρως ενημερωμένους πολίτες, σε ένα διαφανές κράτος, όπου πραγματικά ισχύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Συνταγματικές Ελευθερίες, προς όφελος όλης της ελληνικής Κοινωνίας.

Πειρατές στην Εκπαίδευση

Kommentare

Top 10

Codex Mariotti

Ponader, das muss ich jetzt mal loswerden....

Παραίτηση του Μιχάλη Πετρόπουλου