"Πειρατικό Σχέδιο"

"Πειρατικό Σχέδιο"
Γιώργος Mariotti, μέλος του Κόμματος Πειρατών Γερμανιας.
Ζω και εργάζομαι  στην Γερμανία. Ως μέλος των Πειρατών και μόνιμος κάτοικος της Γερμανίας έχω το δικαίωμα να συμμετέχω στα πολιτικά δρώμενα στης χώρας διαμονής μου.  Πρόκειται να δηλώσω υποψηφιότητα για να συμπεριληφθω στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας για τις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2014. 

Με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο που μου δόθηκε για να απαντήσω, βρήκα την ευκαιρία να διατυπώσω μια πειρατική θέση σχετικά με την αμοιβή και τον τρόπο καταβολής της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές. 

Δεν θέλω χρήματα που δεν μου ανήκουν:

Απαντώντας σε μια λίστα ερωτήσεων που μου τέθηκε, σε σχέση με την υποψηφιότητά μου, έπεσα πάνω σε μια ερώτηση που με έκανε να σκεφτώ παρά πολύ για την απάντηση που θα ήθελα να δώσω.Η ερώτηση αυτή ήταν:
 "Θα αλλάξει η οικονομική σας κατάσταση με την εκλογή σας στο κοινοβούλιο;"
 Επειδή δεν γνώριζα και πολλά για το θέμα, έκανα μια αναζήτηση στο wiki και βρήκα απάντηση στην έρευνά μου.Βλέποντας πόσα χρήματα παίρνει ως βουλευτική αποζημίωση ένας βουλευτής, αισθάνθηκα μια δόση ντροπής.
Αν κατάφερνα να εκλεγώ βουλευτής θα κέρδιζα τον μήνα τόσα όσα θα έβγαζε ένας μέσος πολίτης (ίσως και μέλος του κόμματος Πειρατών), συνολικά μέσα σε έξι (6) μήνες!!!
 Άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα ήταν το πιο σωστό. 
Οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι της βάσης, μεταφέρουν τη θέληση της βάσης, του λαού, με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο, άρα ως εκπρόσωπος της βάσης, ο βουλευτής είναι υπάλληλος της βάσης. Ο εργοδότης λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει, ακόμη και για τον μισθό που θα δίνει στον εργάτη και εκπρόσωπό του, βουλευτή.
Η βάση είναι αυτή που πρέπει να έχει την δύναμη και αυτή θα πρέπει να αποφασίζει για τους εκπροσώπους της. Στο κάτω-κάτω η βάση, με τις ψήφους των πολιτών, είναι αυτή που “προσλαμβάνει” έναν βουλευτή για να την εκπροσωπήσει. Άρα ο βουλευτής είναι εργαζόμενος στην υπηρεσία της βάσης. Ως εργοδότης λοιπόν, ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να καθορίζει και τον μισθό των υπαλλήλων του.
Πέρα από αυτό, ο βουλευτής θα πρέπει να είναι ο δέκτης των αποφάσεων του πομπού, που είναι η βάση.

Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε! 

Ούτως ή άλλως, δεν είναι η κυβέρνηση που πληρώνει του βουλευτές (και τους πειρατές βουλευτές) αλλά η βάση, οι πολίτες είναι ο εργοδότης και αυτοί θα πρέπει να καθορίζουν ποια θα είναι η δίκαιη αμοιβή για τον υπάλληλό τους βουλευτή, πάντα ανάλογα με το πόσο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που προσφέρει.
Κάνει καλά την δουλειά του και έχει αποτελέσματα, αυξάνεται ο μισθός του.
Δεν κάνει καλά την δουλειά του και δεν έχει αποτελέσματα... ο μισθός του μειώνεται!!!
Όμως οι αλλαγές που χρειάζονται για να γίνουν όλα αυτά νόμος του κράτους και να εφαρμοστούν είναι πολλές, χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξουν άμεσα όλα αυτά. Μέχρι να γίνουν λοιπον οι αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να αλλάξουν οι σημερινές συνθήκες και η νοοτροπία, θα ισχύει αναγκαστικά το υπάρχον καθιερωμένο σύστημα. Άραγε εμείς όλοι θα πρέπει να το δεχόμαστε και να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι είναι και ένα σωστό σύστημα;
Όταν  πρόκειται για χρήματα, σίγουρα ο καθένας μας εύκολα ξεχνά και τα ιδανικά και τις αξίες της ιδεολογίας του - αξίες που λένε ότι :Η εφαρμογή της δημοκρατίας πρέπει να είναι καθολική και άμεση με την συμμετοχή των πολιτών.
Χρειάζεται μια σταθερή και στοχευμένη τακτική που να βασίζεται στο ιδανικό που λέει ότι ανάμεσα στη βάση, που είναι οι πολίτες και τους βουλευτές, θα πρέπει να υπάρχει ένας  ειλικρινής δεσμός, μια αληθινή σύνδεση, με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε ως εκπρόσωπος, ο βουλευτής να εκπροσωπεί την βάση του. Εκεί, στην βάση, βρίσκεται η πραγματική δύναμη και εκεί πρέπει να είναι και η πηγή των αποφάσεων. Ο βουλευτής μεταφέρει αυτές τις αποφάσεις στο κοινοβούλιο. Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι αυτόβουλος και αποκομμένος (πολλές φορές μάλιστα να λειτουργεί ενάντια) από την βάση του, το λαό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε σε μια εποχή που θα φέρει την αλλαγή. Και ήδη η αλλαγή αυτή συντελείται. Τα γεγονότα τρέχουν, όλα δείχνουν ότι οι βασικές αρχές και η ιδεολογία της άμεσης Δημοκρατίας , θα είναι το νέο λειτουργικό σύστημα για την κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα.
Πρέπει να κοιτάμε όμως, πάντα στη βάση, σε κάθε μας βήμα, να είναι ο πυρήνας μας καθώς θα προχωράμε προς το μέλλον.
Οι Ευρωεκλογές του 2014 για το Κόμμα των Πειρατών είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Για πρώτη φορά οι πειρατές θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής, εάν καταφέρουνε να ρίξουν  την περιοριστική ρήτρα του 3% μετά από ανάλογη ένσταση όπου κατατέθηκε πρόσφατα από τους ίδιους στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο .

Τώρα, είναι εξίσου σημαντικό να γίνει η εμφύτευση του νέου λειτουργικού συστήματος και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Πρέπει να αποφύγουμε την διείσδυση των προβλημάτων του υπάρχοντος συστήματος, που θα θελήσει να αλλοιώσει και παραλλάξει το λειτουργικό μας σύστημα!
 Ο δρόμος μας μοιάζει με έναν καλό ''ιό'' που θα αλλάξει σε επίπεδο DNA, όλο το σύστημα που ισχύει σήμερα! Ωστόσο, το DNA μας πρέπει να βασίζεται πάνω στην σταθερή βάση, τους πολίτες, όλους τους πολίτες! 
 Με στόχο τη λαϊκή δημοκρατία, προτείνω, ως  υποψήφιος, τα εξής:
Ας υποθέσουμε ότι η βουλευτική αποζημίωση θα είναι περίπου 10.000€ τον μήνα.  Πιστεύω ότι η ερώτηση δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχω στον λογαριασμό μου στην τράπεζα και η απάντηση δεν μπορεί να είναι ένα ξερό ναι ή όχι.
Έχω σκεφτεί μια μέθοδο με την οποία θα μπορώ απευθείας από τη βάση και σύμφωνα με την απόδοσή μου, να ανταμείβομαι ή όχι, ως βουλευτής:
 Θα καταβάλω το 50% της βουλευτικής μου αποζημίωσης (δηλαδή περίπου 5.000€) κάθε μήνα, σε ένα ρυθμιστικό θεσμικό όργανο. Το όργανο αυτό θα το αποφασίσει η βάση, οι πολίτες.
Αυτό το θεσμικό όργανο θα διαχειρίζεται τα χρήματα που θα καταβάλλω κάθε μήνα. Θα είναι ο διαχειριστής και με την βοήθεια μιας ανοιχτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πλήρη διαφάνεια, θα μου απονέμονται ή όχι ειδικοί πόντοι, ας τους ονομάσουμε "θετικούς πόντους" (η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού για την κατασκευή της από προγραμματιστές).
Αυτή η online πλατφόρμα βαθμολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα μέλη και από τα μη μέλη του πειρατικού κόμματος. Κάθε χρήστης θα έχει το δικαίωμα της μιας ψήφου τον μήνα.
Όπως και όλοι οι Πειρατές μέσα στο κόμμα  έχουν από μια και μόνη ψήφο, έτσι είτε κάποιος είναι μέλος είτε όχι, θα έχει την δική του γνώμη με την μια και μοναδική του ψήφο.
Το Πειρατικό Κόμμα (σύμφωνα με τα γκάλοπ) θα λάβει περίπου το 3% των ψήφων στις  εκλογές, άρα οι πειρατές θα είναι μόνο το 3% της βάσης και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο ισχυρό από το 97% της υπόλοιπης βάσης που δεν είναι Πειρατές.

Με την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών που δεν είναι Πειρατές, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξασφαλίζουμε την συμμετοχή όλης της βάσης, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι η βαθμολογία δεν θα είναι “χαριστική” αφού δεν θα ψηφίζουν μόνο Πειρατές.
Ο βουλευτής θα ανταμείβεται ή όχι από αυτό το 50%, όχι επειδή έχει το αξίωμα του βουλευτή και κάθεται στα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά γιατί είναι άξιος εκπρόσωπος και γιατί θα έχει την εμπιστοσύνη του πολίτη.
Από αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στον βουλευτή τόσα όσοι θα είναι και οι "θετικοί πόντοι" που θα συγκεντρώνει από τις ψήφους των πολιτών και όσα χρήματα δεν θα επιστρέφουν , θα παραμένουν στον λογαριασμό για να δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή/και στο κόμμα. Πού θα δίδονται τα χρήματα που δεν επιστρέφονται στον βουλευτή, θα το καθορίζει πάλι η βάση.
Δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιήσουμε ούτε τους νόμους ούτε και την νομοθεσία, όλα αυτά μπορούν να γίνουν εθελοντικά!
Όσοι βουλευτές συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την διαδικασία θα επιβεβαιώσουν προς την βάση ότι θεωρούν το έργο που τους έχει ανατεθεί πολύ σημαντικό. Θα δείξουμε ότι εκλαμβάνουμε πολύ σοβαρά την εκπροσώπηση των πολιτών με τις θέσεις μας μέσα στο κοινοβούλιο και ότι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον ρόλο μας ως εκπρόσωποι των δικών τους αποφάσεων.

Ζητώ με συγκεκριμένες προτάσεις να συμμετέχετε σε αυτό το σχέδιο.

 Μαζί θα σχεδιάσουμε αυτό το σύστημα ανταμοιβής, που θα δίνει στους πολίτες την δυνατότητα να ελέγχουν το έργο μας.
Μπορείτε να αποστείλετε τις προτάσεις για την συμμετοχή σας αλλά και τις ιδέες σας για τον σχεδιασμό αυτής της πρωτοβουλίας στο e-mail: info@pirata.gr.
 Είμαι πεπεισμένος ότι όλη αυτή η διαδικασία ανταμοιβής θα ενεργοποιήσει  τους πολίτες, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν με την κρίση τους στον άμεσο έλεγχο που θα μπορούν, για πρώτη φορά, να ασκούν στο κοινοβούλιο και στους βουλευτές και στην λήψη των αποφάσεων που θα καθορίζουν άμεσα και έμμεσα την ζωή τους..
Αυτό το σύστημα ανταμοιβής θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στις σχέσεις των πολιτών με τους βουλευτές, θα δώσει την ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα “H άμεση συμμετοχική δημοκρατία”, μια από τις βασικές αρχές των Πειρατών.
Οι πολίτες, έχουν την εξουσία και αυτοί πρέπει να αποφασίζουν. Όχι μόνο όταν ψηφίζουν κάθε τέσσερα χρόνια. Πρέπει να αποφασίζουν κάθε μέρα και οι βουλευτές οφείλουν να φέρνουν τις αποφάσεις τους στο κοινοβούλιο. Οι Πειρατές βουλευτές αυτό θέλουν να κάνουν  στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
Τέλος, είναι και μια κορυφαία εναλλακτική λύση για να μην γίνονται απαράδεκτες ενέργειες στη δημόσια ζωή από τους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς.
 Καλώ και όλους τους Πειρατές να συμμετέχουν είτε ως πολίτες είτε και όταν βρεθούν ως εκπρόσωποι του λαού στην θέση του βουλευτή.

Γιώργος Mariotti

Kommentare

Top 10

Codex Mariotti

Ponader, das muss ich jetzt mal loswerden....

Παραίτηση του Μιχάλη Πετρόπουλου