Δεν ξεχνάμε!

Συμβάντα στο κόμμα - Κριτική - Εσωτερικοί τριγμοί 

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Μια κύρια διαφωνία έλαβε χώρα στους κόλπους του κόμματος, μεταξύ αυτών που επιθυμούσαν ένα κόμμα με θέσεις που απορρέουν από την ευρύτερη κοινωνία και πολιτική στη βάση των πειρατικών αρχών, και εκείνων που επιθυμούσαν το κόμμα να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε τρεις μόνο συγκεκριμένες πειρατικές αρχές (προστασία της ιδιωτικής ζωής, μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright, αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες) και δήλωναν ότι έχουν σκοπό να διαγράψουν τις υπόλοιπες αρχές από το καταστατικό. Κάτι το οποίο το κατάφεραν τελικά στο 2 συνέδριο του κόμματος, όπου συμμετείχαν συνολικά 21 άτομα.
Ένα σημείο τριβής αποτελεί επίσης και η κατά περίπτωση συμμετοχική οργάνωση και λειτουργία του κόμματος, που ορίζεται από μια οργανωτική επιτροπή και ανάλογα με το προς απόφαση θέμα. Έτσι η οργανωτική επιτροπή θεμάτων που είναι για να αποφασιστούν, διατηρεί την εξουσία να επιλέξει, ανάλογα με το τύπο απόφασης και την μέθοδο της αρεσκείας της. Δηλαδή η επιτροπή αποφασίζει είτε η απόφαση να παρθεί με υποχρεωτική ζωντανή παρουσία όσων μελών καταφέρουν να παρευρεθούν (χωρίς να ορίζεται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής επί του σώματος των μελών) είτε εναλλακτικά η απόφαση να παρθεί με ψηφιακές διαδικτυακές ψηφοφορίες που όμως διαρκούν όσο χρόνο αποφασίσει η επιτροπή (στις ψηφιακές ψηφοφορίας ομοίως αποφεύγεται να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής μελών). Γενικά το να υπερασπιστεί κάποιος το δικαίωμα στις αποφάσεις όσων δεν μπορούν να είναι φυσικά παρόντες, χλευάζεται και λοιδορείται από τον πυρήνα του σουηδικού λόμπυ. 
Τεκμηριωμένο παράδειγμα της "κατά περίπτωσης συμμετοχικής οργάνωσης και λειτουργίας" βλέπουμε στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Τα λιγοστά άτομα-σύνεδροι που συνολικά συμμετείχαν σε αυτό, αποφάσισαν με αυτή την αρχή της "κατά περίπτωση λήψης αποφάσεων" να θέσουν θέμα φυσικής παρουσίας, και έτσι κατάφεραν να διαγράψουν τις αρχές της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας, καθώς και της Άμεσης Δημοκρατίας. Παρόλο που η τελευταία είχε κατατεθεί στον Άρειο πάγο με υπογραφές 200 ιδρυτικών μελών του κόμματος και ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία στο πρώτο συνέδριο.
H έντονη κριτική τόσο από τα μέλη όσο και από ψηφοφόρους του κόμματος οδήγησε επίσης αυτούς που υποστηρίζουν τις τρεις αρχές να μετατρέψουν το φόρουμ των πειρατών, από ανοικτό στην δημόσια συζήτηση, σε ένα φόρουμ όπου ο κύριος όγκος της θεματολογίας και της συζήτησης διεξάγεται αυτή την στιγμή ανάμεσα στα 18 εναπομείναντα. οικονομικώς ενήμερα μέλη του κόμματος. Εξαιτίας αυτής της αθρόας αποχώρησης μελών από το κόμμα και το φόρουμ, τον τελευταίο καιρό κάποια μέλη του σουηδικού λόμπυ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν κάπως την λογοκρισία, και να επιτρέψουν ξανά σε κάποια περιορισμένα κομμάτια του φόρουμ τον ελεύθερο δημόσιο διάλογο
Σε γενικές γραμμές, και παρά τα όσα κατά καιρούς το κόμμα υποστηρίζει στις (μεταβαλλόμενες) αρχές του καταστατικού του, στελέχη του κόμματος που πρακτικά το διοικούν από δημιουργίας του, έχουν παραβίασει την ιδιωτικότητα άλλων μελών, ασκούν λογοκρισία και δεν επιτρέπουν την ελευθερία του λόγου, και γενικά τόσο με πράξεις όσο και με δημόσιες δηλώσεις τους στο φόρουμ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι αντιτίθενται στην έννοια της δημοκρατίας (ακόμα περισσότερο της άμεσης) και συντάσσονται είτε με τον κοινοβουλευτισμό είτε και με τα δυτικοευρωπαικά μοναρχικά πολιτεύματα.
Εξαιτίας της έντονης λογοκρισίας, των μεθόδων αποκλεισμού και φίμωσης της αντίθετης γνώμης και την αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που εφαρμόζουν κατά κόρο οι υποστηρικτές των τριών αρχών, δημιουργείται συχνά μέσα στο κόμμα ισχυρότατη εσωκομματική τριβή που έχει γίνει μέχρι και δημόσια. Ως αποτέλεσμα είχαμε και την απόσχιση κάποιων μελών του κόμματος και την δημιουργία ενός νέου κόμματος πειρατών με έμφαση στην (άμεση) δημοκρατία www.pirata.gr, το οποίο αναμένεται να καταθέσει το καταστατικό του στο Άρειο Πάγο στις 10-15 Μαρτίου 2014.


Wikipedia  04.02.14

Kommentare

Top 10

Codex Mariotti

Ponader, das muss ich jetzt mal loswerden....

Παραίτηση του Μιχάλη Πετρόπουλου